Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çağlayan tarafsız üçüncü kişidir.

Arabulucunun görevi, müzakereler sonucunda bir anlaşmaya varabilmek için taraflara yardım etmektir. Hakemlerden farklı olarak arabulucu bir karar mercii değildir. Etkin işleyen bir arabuluculuk sürecinde arabulucu, sadece taraflara iletişim ve müzakerelerde aracılık eder. Diğer bazı arabuluculuk süreçlerinde ise arabulucu ayrıca uyuşmazlığa ilişkin bağlayıcı olmayan bir değerlendirme de hazırlayabilir.

Arabuluculuk ihtiyari arabuluculuk ve zorunlu arabuluculuk olarak ikiye ayrılır. Aslolan ve kanunun temelini oluşturan arabuluculuk ihtiyari arabuluculuktur. İhtiyari ve zorunlu arabuluculuğun tanımını yaptıktan sonra, arabuluculuğa ilişkin temel ilkeleri ele alacağım.

Arabulucu listesine, arabuluculuk yapan avukatlara ulaşabilmek için https://avukatbilgisi.com/arabulucu-hukuku-avukatlari adresini ziyaret edebilir, bulunduğunuz il ve ilçeye göre arabulucu listesine ulaşabilirsiniz.

Arabuluculuk için nasıl başvurabilirim?

Arabuluculuk Başvurusu İki Şekilde Yapılabilir:

1. Arabuluculuk başvurusu adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılabilir. Tek tarafın talebi ile bir arabulucu tayini mümkün değildir, sistem otomatik olarak bir arabulucu atar.

01.01.2019 tarihi itibariyle ticari uyuşmazlıklar bakımından arabuluculuk yoluna başvurmak dava şartı haline gelmiştir. Bu düzenlemeye ilişkin kanun maddesi Türk Ticaret Kanun’un 5. maddesine eklenmiştir;

Madde 5/A- (1) Bu Kanunun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

Adliye arabuluculuk bürolarına aşağıdaki formu doldurarak başvuru yapılması mümkündür.


İhtiyari Arabuluculuk Nedir?

Bir özel hukuk uyuşmazlığından kaynaklanan uyuşmazlığın, çözüme kavuşturulması için, tarafların dava açılmadan önce ya da dava sırasında kendi isteği ile arabulucuya başvurmasıdır. Mahkemede tarafları arabuluculuğa davet edebilir. Esas olan ihtiyari arabuluculuktur.

Zorunlu Arabuluculuk Nedir?

Bir diğer adı da dava şartı olan arabuluculuk, dava açılmadan önce, arabulucuya başvuruyu zorunlu hale getirmiştir. Bilindiği üzere İş hukukundan kaynaklanan ve ticaret hukukundan kaynaklanan bazı uyuşmazlıktan kaynaklanan davalarda zorunlu arabuluculuk uygulanır. Arabulucuya başvurulmadan açılan bu davalar Mahkeme tarafından ret olunur.

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu olabilmek için; Hukuk fakültesi mezunu olup mesleğinde beş yılını doldurmuş olup, arabuluculuk faaliyeti ile ilgili temel bilgileri, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık yöntemleri ve davranış psikolojisi ile, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi tamamlayan ve bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olan ve arabuluculuk siciline kayıtlı kişiler arabulucu olabilir. (Arabuluculuk kanunu Madde 20-22)


Zorunlu arabuluculuk için nereye başvurulur?

Zorunlu arabuluculuk başvurusunun nereye ve nasıl yapılacağı konusuna gelecek olursak, yetkili arabuluculuk bürosu, karşı tarafın yerleşim yeri veya işin yapıldığı yer arabuluculuk bürosudur. İş akdi feshedilip, işten çıkarılan kişi, en yakın adliyeye giderek, buradaki “Arabuluculuk Bürosuna” başvuruda bulunmalıdır.<*p>