Şantaj Yapılıyor Ne yapmalıyım?

Şantaj Mağduru Birey Ne Yapmalı?

Şantaj mağduru birey, şantaja boyun eğmeden olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden şantaj malzemeleri ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantaj malzemelerinin paylaşılmadan ve yayılmadan ele geçirilebilmesi ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve güçlü çözüm yolu adli makamlara başvurmaktır.

Şantaj Yapılıyor Ne yapmalıyım?

Şantaj şuçu savcı tarafından kendi başına dikkate alınan bir suçtur. Yani resmi makamlar suçun oluştuğunu öğrendikten sonra mağdurun şikayette bulunmasına gerek yoktur. Fakat önemli olan husus şantaj mağdurunun veya 3. bir kişinin adli makamları şantaj suçunun oluştuğu konusunda bilgilendirmesidir. Şantaj suçu şikayete bağlı bir suç değildir fakat soruşturma sürecinin başlaması için sadece savcının bu konuda bilgisine gerek vardır. Şantaj suçu için bir şikayet süresi öngörülmemiştir fakat suçun zaman aşımı süresi 8 yıldır.

Şantaj mağduru bu süreçte öncelikle suçun oluştuğuna dair olabildiğince kanıt toplamalıdır. Fail tarafından gönderilen mesajlaşmalar ve yapılan görüşmelerinin ekran görüntüsü, gönderilen mailler veya mektuplar veya buna benzer belgeler kaydedilmelidir. Bu nedenle bu belgelerin kaydedilmeden önce korku ile silinmemesi önem taşımaktadır.

Aynı zamanda olayın gelişimini bilen tanıklar da delil olarak kullanılabilmektedir. Şantaj mağduru birey durumu açıklayan bir dilekçe ve topladığı deliller ile birlikte yaşadığı yerdeki Cumhuriyet Savcılığına başvurmalıdır. Bu süreçte şantajcının isteğini yerine getirmek veya korku ve endişe nedeniyle bir şey yapmamak kesinlikle bir çözüm değildir. Unutulmamalıdır ki failin isteği yerine gelse ve sorun çözülmüş gibi gözükse bile ileride şantajcı tekrar elindeki malzemeleri kullanarak şantaj yapmaya devam edebilmektedir.

Şantaj Suçunun Cezaları Nelerdir?

Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesine göre şantaj suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Kanunda şantaj suçu için verilen adli para cezası için özel bir alt sınır gösterilmediğinden alt sınır Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre beş gündür. Mahkemenin sadece hapis veya sadece adli para cezasını hükmetmesi gerekmemektedir. Eğer uygun görürse iki cezayı birlikte hükmedebilmektedir. Ayrıca verilen hapis cezası uygun görülürse maddi para cezasına çevirile bilmektedir. Şantaj suçu nedeniyle verilen hapis cezasının ertelenmesi de mümkündür. Şantaj suçu uzlaşmaya tabi olmadığından süreç içinde uzlaşmaya gidilmesi mümkün değildir.

Şantaj suçu nedeniyle mağdur olan kişinin dava sonuçlandıktan sonra, uğradığı maddi ve manevi zarardan dolayı tazminat davası açması mümkündür. Şantaj suçundan dolayı uğranılan maddi kayıplar için maddi tazminat davası, suçtan dolayı sebep olunan manevi zararlar için manevi tazminat davası açılmaktadır. Ceza davası devam ederken de tazminat davası açmak mümkündür. Fakat tazminat davasından sonuç almak için karşı tarafın suçlu olup olmadığına hakim tarafından karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle açılan ceza davasının sonuçlanmasını beklemek daha uygundur.

İnternet Üzerinden Yapılan Şantaj Suçları Hakkında

Teknolojinin ilerlemesi günümüzde iletişimi kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ile şantaj suçu değişik yollarla işlenmeye başlanmış ve artan şuçluluk oranlarında şantaj suçu öncelik kazanmaya başlamıştır. Eskiden yaygın şantaj araçları mesaj, mektup gibi araçlarken günümüzde internet üzerinden iletişimin gelişmesi ile Whatsapp, Skype, Instagram gibi sosyal medya araçlarından yapılan şantajlar yaygınlaşmaktadır.

İnsanlar iletişim aracı olarak kullandıkları bu tarz sosyal medya sitelerinde yeni insanlarla tanışmakta, ilişki kurmaktadır. Kişiler internet üzerinden konuştuğu bu insanlarla çeşitli paylaşımlarda bulunabilmektedir. Daha sonra bu sosyal medya hesaplarında yapılan konuşmalar, paylaşılan bilgiler, fotoğraflar ve videolar kişinin aleyhine şantaj malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Failler bu yollarla edindikleri bilgileri, fotoğrafları veya videoları yine Instagram, Youtube, Twitter gibi sitelerde yayınlamak tehtidi ile kişilere şantaj yapabilmektedir. Aynı zamanda mağdurların şahsen tanıdığı kişiler de bu tarz iletişim araçlarında veya sosyal medya hesaplarında kendileri ile paylaşılan özel mesaj veya medyaları mağdura şantaj yapmak amacıyla kullanabilmektedir.

Kaynak :https://www.serdarhantopo.com.tr/santaj-magduru-birey-ne-yapmalidir/

4653

şantaj, şantaj yapılıyor, şantaj yapmanın cezası, şantaj yapanlara yapılması gerekenler